Waarom deze verandering?
WERKEN OP BASIS VAN VERTROUWEN, AUTONOMIE EN ZINGEVING
★ Vrijheid ★
om te handelen, vanuit jouw rollen,
creatief te zijn en nieuwe ideeën te verkennen
★ Expliciete verwachtingen ★
waar ‘ja’ of ’nee’ tegen gezegd kan worden
★ Snellere besluitvorming ★
waarbij initiatief wordt beloond en zonder noodzaak
om eerst ‘draagvlak’ te verzamelen
★ Veiligheid en kruisbestuiving ★
door radicale transparantie en
voor iedereen geldende werkafspraken
★ Waardevolle experimenten ★
door de afspraak om progressie boven perfectie te zetten
★ Persoonlijke groei ★
door rolvrijheid en continue feedback
★ Impact maken ★
op onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.
★ Inzicht ★
in hoe jouw werk bijdraagt aan het grotere geheel
Zelforganisatie en het werken in cirkels
Het werken in cirkels is gebaseerd op principes die wendbaarheid, transparantie en autonomie bevorderen, en maakt gebruik van een flexibele, niet-hiërarchische structuur. Het biedt een alternatief voor de traditionele management hiërarchie door in plaats van de mensen, het werk te organiseren. Bij bedrijven die zelf-organiserend werken, kan je de volgende uitgangspunten onderscheiden:
Autonoom. Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen i.p.v. controle. Eigenaarschap wordt gestimuleerd doordat werk is gedistribueerd en werknemers de volledige vrijheid krijgen om hun rollen naar eigen inzicht in te vullen met als uitgangspunt dat “alles mag, tenzij”.
Wendbaar. De focus ligt op progressie boven perfectie en er wordt gebruik gemaakt van consent besluitvorming. Hierbij ligt de focus op snelheid behouden en de inbrenger van het voorstel helpen bepalen of het veilig genoeg is om te proberen.
Doelgericht. De purpose (de bestaansreden en het gedeelde belang van de organisatie) komt centraal te staan. Alle rollen zijn een logische doorvertaling en werken samen richting dezelfde organizationele doelstellingen.
De exacte reden om over te stappen op een nieuwe manier van werken, is voor iedere organisatie anders. Vaak geven organisaties aan dat ze geloven in een andere, meer gelijkwaardige manier van samenwerken of komen ze bij ons omdat ze in hun huidige structuur vastlopen en het niet lukt om de gestelde doelen te behalen. Bijvoorbeeld in het kader van de executie van een nieuwe strategie. Voor de realisatie van deze (strategische) doelen zijn onze opdrachtgevers vaak op zoek naar een bestuursvorm die de organisatie in staat stelt om vanuit autonoom vanuit verschillende disciplines flexibel en slagvaardig te kunnen werken. En met een andere visie op leiderschap, verantwoordelijkheid en samenwerking.
OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE MANIER VAN WERKEN
Overstappen naar een andere manier van werken, is niet niks. Het kost durf, tijd, wilskracht en energie om oude structuren los te laten en nieuwe aan te leren. De adaptieve aanpak van RSPND is erop gericht om jou en je collega’s on the job te begeleiden en de voordelen van deze manier van werken te laten ervaren. Hieronder vast een voorproefje van wat je kan verwachten:
Vrijheid en autonomie. Binnen deze methodiek mag je je werk organiseren zoals jij het wilt. Je krijgt namelijk de vrijheid om je rollen naar eigen inzicht in te vullen en vanuit daar alles doen wat nodig is tenzij er een expliciete regel is die het verbiedt. Het uitgangspunt is het behalen van de bestaansreden van jouw rollen en cirkels. De wat wordt meegegeven, de hoe zoveel mogelijk losgelaten.
Snellere besluitvorming. De autoriteit komt te liggen op plek waar het werk plaatsvindt. Waar je in een hiërarchische structuur voor een besluit eerst bij je manager, diens manager of stuurgroep moet zijn, zorgen we ervoor dat jouw initiatief snelheid en energie behoudt. Past het binnen binnen de kaders van je rol? Dan kan je gelijk door. En is het roloverstijgend? (bijvoorbeeld omdat het ook andere rollen beïnvloedt) dan maken we gebruik van consent besluitvorming. Hierbij nemen we in principe elk voorstel aan, maar checken we eerst of het voorstel veilig genoeg is om te proberen.
Transparantie. Transparantie wordt opt-out i.p.v. opt-in. Dat wil zeggen: al het werk en alle besluiten op elk niveau zijn transparant en terug te vinden, tenzij er een goede reden bestaat om dat niet te doen. Een goed voorbeeld van een opt-out geval is het bespreken van langdurige ziekte van een collega, waarbij vertrouwelijkheid nog belangrijker is dan transparantie.
Wendbaarheid en flexibiliteit. Dit geldt niet alleen voor de organisatie, maar ook voor jou als persoon. Je kan het als volgt zien: binnen een zelf-organiserend bedrijf ben je niet aangenomen om een specifieke functie te vervullen. Je bent aangenomen om voortdurend op zoek te zijn naar het meest waardevolle werk wat je kan doen om de bestaansreden van de organisatie verder te helpen. Omdat jíj de eigenaar bent van jouw rollenpakket kun je deze aanpassen. En op deze manier zorgen dat het zowel de organisatie ten goede komt, als bijdraagt aan jouw eigen motivatie en groeipad.
Innovatie. Autonomie en verantwoordelijkheid stimuleren innovatie. Doordat beslissingen snel genomen kunnen worden op elk niveau, komt er energie los en aangezien we uitgaan van progressie boven perfectie, blijft deze energie ook stromen.
Doelgericht werken op basis van autonomie en vertrouwen geeft een hoop energie. Tegelijkertijd vraagt het ook een hoge mate van zelfstandigheid en discipline en moet je durven los te laten. Dit niet altijd even makkelijk. Herken je jezelf in een van de onderstaande uitdagingen? Vraag om hulp of stel ter discussie. Dan helpen we je met de stap vooruit.
Uitdagingen bij het werken in cirkels
Zelfstandigheid. Zelf-organiserend werken vraagt om persoonlijk leiderschap. Bij het krijgen autonomie komt verantwoordelijkheid. Durf je de gekregen vrijheid ook te nemen, gas te geven en zelf keuzes te maken? Hoe pak je eigenaarschap over je rollen en de uitvoer hiervan? Durf je rollen terug te geven wanneer het teveel is? Bijna niemand kan in eerste instantie op al deze vragen “ja” antwoorden. Het systeem is zo ingericht dat het je zal helpen deze vaardigheden te ontwikkelen en zowel tijdens de transitie als daarna zullen er trainingen worden aangeboden om je hierbij te helpen.
Procesmatige discipline. Een aantal processen zijn strak ingericht met als achterliggende gedachte dat juist door deze structuren vrijheid ontstaat. Zeker tijdens het aanleren kan dit echter procesmatig en rigide voelen. Wanneer teams geoefend
Loslaten van hierarchie. Bijna zonder uitzondering is iedereen opgevoed in een traditionele hiërarchische structuur en hebben we geleerd om de orders op te volgen van onze ouders, leraren en professoren. Vele van ons hebben daarna onder een manager gewerkt en zijn misschien zelf ook manager of teamleider geworden. Het loslaten van de gewoontes rondom zo’n hiërarchie kan leiden tot weerstand en zelf frustratie.
Minder duidelijk groeipad. Doordat er in deze structuur geen verticale loopbaan ontwikkeling mogelijk is, staat er geen groeipad voor je vast. Daar tegenover staat dat zelforganisatie je veel mogelijkheden geeft om een eigen richting te kiezen doordat je werkt vanuit je eigen talenten, interesses en ambities.
Loslaten van controle. In lijn met het vorige punt, vraagt het werken vanuit “progressie over perfectie” om vertrouwen en loslaten. Binnen deze methodiek focussen we op initiatief, voortgang en ritme waardoor de vraag niet is of er een perfect plan op tafel ligt, maar of iets veilig genoeg is om te proberen.
Misschien nog wel het belangrijkste om te noemen, is dat het werken in cirkels geen oplossing is voor alle problemen binnen een organisatie. Het tegenovergestelde is waar: werken volgens deze methodiek maakt alles wat nog niet goed georganiseerd is transparant. Het voordeel hiervan is dat er nu ook echt wat aan gedaan zal gaan worden doordat deze spanningen op de agenda’s komen en vanuit daar een stap vooruit geholpen kunnen worden.
Dat zelforganisatie werkt kunnen we je met zekerheid te vertellen, ook durven we je te beloven dat het waarde en energie toevoegt, zowel voor medewerkers als organisaties, Of en hoe het passend is binnen jouw organisatie en of het past bij je eigen voorkeur voor hoe je je tot je werk verhoudt is een interessantere vraag. Eentje die je alleen zelf kunt beantwoorden. We helpen je graag het te ervaren en te begrijpen en verwelkomen alle vragen en feedback. Leren we zelf ook door!
Meer video’s zien van ‘thought leaders’? Kijk dan ook eens naar deze playlist op YouTube!